Το χρώμα στο χώρο

Το χρώμα είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας στη διακόσμηση ενός εσωτερικού χώρου και έχει τη δύναμη να διαμορφώσει εντυπώσεις και αισθήματα από την πρώτη κιόλας ματιά. Οι τόνοι των χρωμάτων στις επιφάνειες των τοίχων και της οροφής σε συνδυασμό πάντα με το δάπεδο μπορούν να κάνουν πιο εύπλαστες και ελαστικές τις γραμμές ενός χώρου δημιουργώντας την ψευδαίσθηση πως είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος, ευρύχωρος ή πιο στενός, ψηλότερος ή πιο χαμηλοτάβανος απ' ότι πραγματικά είναι.
 
 Δείτε μερικά απλά παραδείγματα με εφέ συνδυασμού χρωμάτων και τόνων στο δάπεδο, την οροφή και τους τοίχους.
 
Ένα σκουρόχρωμο δάπεδο συνδυασμένο με ανοιχτόχρωμους τοίχους και οροφή κάνει το δωμάτιο να μοιάζει πιο ευρύχωρο. Ένα σκουρόχρωμο δάπεδο με σκούρα οροφή και τοίχους σε ανοιχτά χρώματα κάνει το δωμάτιο να μοιάζει πιο ευρύχωρο και χαμηλό.
Οι σκουρόχρωμοι τοίχοι σε έναν χώρο με ανοιχτόχρωμο δάπεδο και οροφή δίνουν έμφαση στις οριζόντιες γραμμές. Αν συνδυάσουμε ανοιχτόχρωμο δάπεδο, οροφή και οπίσθιο τοίχο, ο χώρος φαντάζει πιο στενός, πιο βαθύς και ψηλότερος.
Ένας σκουρόχρωμος οπίσθιος τοίχος συνδυασμένος με ανοιχτόχρωμους πλαϊνούς και ανοιχτόχρωμο δάπεδο μειώνει το βάθος του χώρου. Μια ανοιχτόχρωμη οροφή μαζί με σκουρόχρωμο δάπεδο και σκουρόχρωμους τοίχους παρέχει φωτισμό μόνο από επάνω.
Ένα ανοιχτόχρωμο δάπεδο μαζί με σκούρους πλαϊνούς τοίχους, σκουρόχρωμη οροφή και έναν ανοιχτόχρωμο οπίσθιο τοίχο, δημιουργεί την αίσθηση τούνελ. Αν όλοι οι χώροι έχουν το ίδιο σκούρο χρώμα, χάνουν τη φόρμα τους καθώς αμβλύνονται οι γωνίες.
Ένα δωμάτιο με ανοιχτόχρωμα δάπεδα και ανοιχτόχρωμους τοίχους δημιουργεί την αίσθηση του ευρύχωρου. Πολλά ανοιχτά χρώματα πάντως μπορούν να κάνουν το χώρο να φαίνεται ψυχρός και απρόσωπος.